schengen vizesi alırken dikkat edilmesi gerekenler

avrupa Birliği’nin vizesi olarak bilinen schengen vizesinin alınması bazen tatilciler için sıkıntı verici olabiliyor. sorun yaşamamak adına yapılması gereken basit uygulamalar var. siz de strese girmeden kolaylıkla schengen vizesi almak hayalindeyseniz, yurtdışı tur uzmanlarının tavsiyelerini dikkate alın derim.

işte o tavsiyeler:

içerik:

schengen vizesi almak için ideal başvuru süresi nedir?

artık vize alımı konusunda birçok elçiliğe şahsi gidilmemekte, aracı kurumlardan randevular alınmaktadır. özellikle bayramlarda yapacağınız seyahatlerinize en geç 3 hafta kalana kadar vize başvurularınızı yapmanız yararınıza olur, zira genelde herkes aynı tarihlerde seyahati tercih ettiğinden bayram periyodu çok yoğun olmaktadır. yoğunluk durumuna göre vize randevuları için, bazen 15-20 gün ilerisine bile tarih verilmektedir. avrupa Birliği vizesi olan schengen, ülkesine göre değişmekle birlikte, vize işlemleri 3 ila 7 işgünü süren bir prosedürdür. vize ücretleri ise; her schengen ülkesine göre değişmekle birlikte, ortalama 70 €uro – 110 €uro aralığında ücret talep edilir, buna ilave olarak da bazı konsolosluklar ya da aracı kurumlara 10-15 €uro’luk randevu alma ücreti ödemeniz gerekebilir.

nasıl en kolay ve en sorunsuz schengen vizesi alınabilir?

çalıştığınız işyeri için, talep edilen tüm evrakların eksiksiz olması gerekmektedir. eğer çalıştığınız şirket çok kurumsal bir firma ve siz de uzun süredir istikrarla orada çalışıyorsanız vize alma şansınız otomatik olarak artmaktadır. şirket kurumsal ve bilindik bir firma değilse, evraklarınızı yine eksiksiz getirmek şartıyla, sahip olduğunuz araba ruhsatı, tapu, menkul değerler ve özellikle de düzenli para hareketlerinin bulunduğu bir hesap cüzdan fotokopisi ibraz etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

buna karşın örneğin maddi durumunuz çok yerinde olabilir ancak çalışmıyor olabilirsiniz, bu gibi durumlarda ise emekli iseniz fazla bir sorun yaşamazsanız. ancak genç iseniz maddi durumunuz çok da iyi olsa, çalışmıyor olmak bir schengen vizesi başvurusu için en riskli gruptur ve vizenin reddi ihtimali diğerlerine göre yüksektir. vizeyi alabilmek için, anne-babaya ait işyeri evrakı ve maddi durum belirten evrakları tamamlamanızı ve yurtdışı masraflarınızı da ailenizin karşılayacağına dair ebeveyninizden alacağınız dilekçenizle birlikte sunmanızı tavsiye ederim.

öğrenci iseniz mutlaka okulunuzla ilgili, öğrenci olduğunuzu belgeleyen evraklar yanı sıra, ailenizin iş durumunu ve sizin yurtdışı masraflarınıza yine ailenizin kefalet ettiğinin belgesini verirseniz sorun yaşama ihtimaliniz en aza iner. ailenizin maddi durumlarını beyan ederken; araba ruhsatı veya tapu ve en önemlisi düzenli işleyen bir banka hesabının fotokopisinin dosyanızda olması vize almanızı kolaylaştıracaktır.

ailenizde örneğin anne kurumsal bilindik bir firmada sorumlu müdür ve baba esnaflık tarzı bir işle meşgulse, annenizin evraklarını elçiliğe iletmenizde fayda var. zira elçilikler iş evrakı konusunda, ilk başta firmanın markasına, sonrasında da size referans olan ebeveynin oradaki üst düzey görevini, kaç yıl istikrarla sürdürdüğüne bakarlar.

okulunuz bitmiş ama işiniz yok ve schengen vizesi mi almayı düşünüyorsunuz?

eğer ailenizle seyahat edecekseniz işiniz bir nebze kolay ancak aileniz olmadan seyahat edecekseniz, yine ailenizin evraklarını eksiksiz olarak elçiliğe iletmeniz yararınıza olacaktır.

18 yaş altında yalnız başınıza veya aileniz yanınızda olmadan seyahat edecekseniz aileden mutlaka muvafakatname istenmektedir. bu uygulama sadece anne-çocuk veya baba-çocuk seyahat ederken de, seyahat etmeyen ebeveynin imzası ile muvafakatnamesinin iletilmesi vizeyi almanızı kolaylaştırır.

konsolosluk görüşmeye çağırdı ise korkmayın…

schengen vizesi sürecinde bazen konsolosluklar bilhassa ilk schengen vizeniz ise nadiren sizi çağırıp, mülakat yapmak istemektedir. mülakat esnasında tavsiyem; tur programınız, kayıt formunuzla birlikte belirtilen randevu saatinden 10 dakika önce hazır bulunmanız. sorulanlara istendiği kadar ve net ifadelerle, tereddütsüz yanıt vermeniz yararınıza olacaktır. mülakat esnasında karşılaşılan vize redlerinin çoğu istenmeyen davranış ve hareketlerde bulunma, ifade tarzındaki üsluplardan kaynaklanmaktadır. yoksa gerçekten de bilmelisiniz ki, mülakata girmek sizin kendinizi ifadeniz açısından büyük bir artıdır ve belki de aracı bir kurum başvurduğunda aynı evraklarla vize alamayabilecek iken, sizi gören yetkili uzun süreli vize bile verebilmektedir. bu nedenle elçiliğe çağrıldığınızda, strese girmenize hiç gerek yoktur.

vizeyi alır almaz yapmanız gerekenler:

artık rahatlayabilirsiniz. :blush:

ilk yapmanız gereken, vize geçerlilik tarihlerini iyi kontrol etmelisiniz. vizenin çok girişli yani multiple veya tek girişli single olup olmadığına bakın. zira ancak multiple yani çok girişli vize ile o ülkelere giriş-çıkış yapıp birkaç defa girebilirsiniz. single vizeniz varsa ilk girişten sonra çıkarsanız, vize süreniz 1 yıllık bile olsa, o tarihten itibaren geçerliliğini kaybeder. schengen ülkeleri arasındaki geçişler tek girişli vizeyi sona erdirmez ancak schengen dışı bir ülkeye ve türkiye’ye dönüş, tek girişli(single) vizenin kullanımını sonlandırır. vize süreniz örneğin 6 aylık süre içinde 30 gün konaklama gözüküyor ise ve vizeniz çok girişli ise, birkaç ülkeye girip çıktıysanız, her seferinde günlerinizi doldurup doldurmadığınızı öncelikle kendiniz kontrol ediniz.

vizenize sakın dokunmayın!

vize pasaporta yamuk yapıştırılmış, kenarı kalkmış, imzası silik olmuş, damgası belli olmuyor, ne olursa olsun hiçbir şekilde yapıştırma, düzeltme, imzaya müdahale etme gibi davranışlarda bulunulmamalıdır. bu davranışlar anlaşılması halinde başınıza ciddi işler açar. bu konuda bir rahatsızlık duyarsanız vizeyi aldığınız elçiliğe giderek, zaman geçmeden düzeltilmesi için başvurmanız yararınıza olacaktır.

vize başvurunuz reddolsa dahi tur bedelini geri almak isteyenler için tüyolar!

vize alınması konusunda hiçbir garanti olmadığından vize reddi sebebiyle tur bedelini geri iade eden, tam kapsamlı seyahat sigortalarından yaptırmanızı tavsiye ederim. böylelikle hem vize alamamış, hem de paranız yanmış olmaz. tabii sigortanın geçerli olması için, seyahatinizden en az 7 işgünü önce vizeye başvurmuş olmanız şartı gerekmektedir. her seyahat sigortası vize teminatı içermez, sigortanızı yaptırırken bu koşulu kapsadığını mutlaka teyit edin. tavsiyelere uymanız halinde yüksek ihtimalle vizenizi sorunsuz alabileceksiniz. buna rağmen; çok ekstrem bir durum olup vize alamayanlar, bayram seyahatinden mahrum kalmak istemiyorlar ise, yurtdışında vize istemeyen ülkeler tercih edebilirsiniz. vize işlemleri ile uğraşmak istemeyen birçok tatilci gibi, siz de vizesiz bir tura kolaylıkla iştirak edebilirsiniz.

herkesin kolaylıkla, stressiz vize alabilmesini dilerim.




bu yazıyı paylaş